Ga naar hoofdinhoud

Werkgeluk Zeeland: Werkgeluk en thuis

Werkgeluk en thuiswerken

Hoe ervaar jij het thuiswerken? Arbo Unie signaleert sinds de corona lockdown een sterke toename in het ziekteverzuim ten opzichte van vorig jaar. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zich somberder voelen en meer stress ervaren. Hierdoor neemt het aantal ziekmeldingen toe. Gelukkig kun je veel doen om je werkgeluk te vergroten:

  1. Maak het werk leuk
  2. Richt je werkplek leuk in!
  3. Neem initiatief

Maak het werk leuk
Het contact verloopt momenteel vooral online. Je kunt daardoor meer afstand ervaren dan voorheen. Het is lastiger om te vragen hoe het met iemand gaat. Als je een offline meeting hebt, vraag je ook hoe het met iemand is. Doe dit ook online! Geef iemand een compliment over een taak of dat je blij bent dat jullie collega’s zijn. Vraag ook eens gewoon wat iemand in het weekend heeft gedaan. Juist het sociale praatje wordt bij thuiswerken gemist, want je ziet elkaar niet en bellen doe je ook niet zomaar.

Playful work design
Het werk wordt ook leuker door er anders tegenaan te kijken. De meeste mensen houden van spelletjes. Dit doen we meestal buiten werktijd. Denk aan een kerstbingo of een vrijdagmiddagborrel, maar ook onder werktijd is er veel mogelijk om je werk leuker te maken.
Playful Work Design is een manier om repeterende werkzaamheden uitdagender te maken, zodat je je minder gaat vervelen. Je blijft meer in een flow en het levert meer werkgeluk op.

In iedere baan kun je PWD toepassen. Stel, je werkt als klantenservice medewerker. Je kunt je van te voren afvragen of je een man of een vrouw aan de lijn krijgt. Als je een repeterende handeling moet doen, kun je jezelf een tijdslimiet geven. Bij een online meeting kun je met jezelf een bingokaart maken. Welke woorden heb je als eerste af kunnen strepen? Geluid aan? Ben ik goed zichtbaar? Ben ik te verstaan? Zo kun je dagelijkse handelingen leuker maken.

Tot slot is het belangrijk dat je bij thuiswerken niet alleen kijkt naar het gewerkte aantal uren. Het is beter om te kijken naar de kwaliteit van het werk. Lange uren achter een beeldscherm is niet goed voor het welzijn en productiviteit. Werk je vlotter en sneller, doordat je niet gestoord wordt? Je kunt dan gerust een uurtje eerder stoppen met werken. Je ervaart meer werkgeluk als je privé en werktijd met elkaar in balans zijn.

Back To Top