Ga naar hoofdinhoud

Dress to impress (yourself)

Thuis werken? Kleed je mooi aan!

Draagt kleding bij aan je werkgeluk? Uit diverse onderzoeken (Thrive Global and The Business of Fashion), is gebleken dat een zakelijke dresscode bijdraagt aan werkgeluk. Kleding speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Het kan ons zelfvertrouwen geven, maar ook het gevoel van erbij horen. Allemaal dezelfde sweater zorgt voor herkenning en saamhorigheid.

De laatste jaren is de zakelijke dresscode versoepeld of verdwenen. Met uitzondering van bijvoorbeeld de luchtvaart en het werken bij een advocatenkantoor. Daar wordt nog altijd gedacht dat vrouwen zich opmaken en mannen een pak dragen. Alhoewel ook hier sneakers zijn ingeburgerd onder een net pak.

Het afgelopen jaar zijn werknemers langdurig thuis gaan werken. Thuiswerken is niet langer een uitzondering op de andere dagen, maar de norm. Bedrijven oriënteren zich op de toekomst, maar de verwachting is dat de meeste werknemers niet meer alle dagen teruggaan naar kantoor. Thuiswerken kan ervoor zorgen dat je geen moeite meer doet voor je outfit. Je hoeft niet meer in een mantelpakje achter je laptop te zitten, maar heeft dit invloed op je werkgeluk?

Thuiswerken en Comfy outfit
Het kan een paar dagen fijn zijn om in je comfy outfit te werken. Op een gegeven moment ben je er wel klaar mee. Je kunt je slonzig voelen en minder fris. Dit kan invloed hebben op je werkprestaties en werkgeluk. Door je ’s ochtends klaar te maken, zoals je normaal doet, voel je je een stuk prettiger.
Als je lekkerder in je vel zit, merken collega’s dit ook aan je. En ook de klanten! Wil je zakelijk de juiste snaar raken, dan speelt kleding een belangrijke rol. Stel dat je een belangrijke afspraak hebt, dan kun je kleding kiezen die je helpen voor meer zelfvertrouwen. Denk aan rode schoenen of je lievelingssokken. Je staat daarmee steviger in je schoenen. Als je niet goed weet welke kleding bij je past, kun je je laten adviseren. Een mismatch met je outfit en zakelijke partner kan ervoor zorgen dat een deal niet doorgaat.

Denk niet te lichtzinnig over kleding. Wat we dragen, is een onderdeel van onze identiteit en ook wat je uitstraalt als organisatie. De juiste kleding helpt je aan meer werkgeluk en is het startpunt voor een prettige werkdag.

Back To Top