Ga naar hoofdinhoud

Werkgeluk Zeeland:Teams en werkgeluk

Teams en werkgeluk

Thuiswerken is niet langer een advies, maar gebeurd nog veel. Het vele thuiswerken kent voordelen. Je hebt geen reistijd naar kantoor. Deze tijd kun je gebruiken om te sporten. Er zijn ook nadelen. Misschien valt het je pas op als je thuis koffie zet. Je mist het koffiepraatje met je collega’s en juist dat heeft invloed op jouw werkgeluk. Hoe dit werkt, leg ik je uit in deze blog.

Werk is meer dan het afhandelen van taken
Mensen hebben behoefte aan koffiepraat. Even kletsen over de wekelijkse voetbaluitslagen of over het weer. Koffiepraat helpt om te ontladen van een moeilijke taak of meeting. Het kan ook afleiding bieden als je een zware dag hebt. Je herkent het misschien zelf ook wel. Bij een meeting gaat het vooral over de inhoud. De tijd is krap en je komt snel to-the-point. Alleen voor werkgeluk is juist ‘social talk’ en verbinding met elkaar belangrijk.

Ieder mens wil ergens bij horen. Op het werk voelen medewerkers zich prettiger als de leidinggevende en collega’s belangstelling tonen voor jou als persoon. De kracht van ‘koetjes en kalfjes’ is dan ook het vermogen om verbinding te maken met alle mensen om je heen. De gesprekken zijn niet nutteloos, want het is de lijm die je team bij elkaar houdt. Een werknemer zal niet vertellen dat hij niet lekker in zijn vel zit als je nooit belangstelling voor hem toont. Leuke en luchtige gesprekken helpen om wederzijds vertrouwen op te bouwen, gemeenschappelijke interesses te vinden en een team te smeden.

Word een team!
Een doosje chocolade zonder persoonlijke boodschap zegt niet zoveel, maar juist een handgeschreven briefje versterkt de boodschap. Je kunt een fantastische kantine hebben met speciale lounges en dartborden, maar belangrijker is om met elkaar in gesprek te gaan, niet alleen over cijfers en het halen van deadlines. Als manager is het je rol om mensen in verbinding te houden. Je hoeft niet de oplossing te bieden, maar kunt dit bespreken met het team: wat heb je nodig, wat helpt jullie als team het beste uit elkaar te halen? Wat kan ik voor jullie betekenen? Zo kun je samen werken aan meer werkgeluk. Iedereen in een team kan het initiatief nemen om te vragen hoe het met iemand gaat. Je kunt bij iedere vergadering beginnen met te vragen hoe iemands dag tot nu toe is.

 

 

Back To Top